November

Skoven har efterhånden smidt sin efterårspragt og de nøgne stammer og grene står nu i tydelig kontrast til fuldmånen. Dagene bliver kortere og kortere og mange dage kan være grå og triste. For mange er november lang og mørk med decembers julehygge , lys og komsammen som nærmeste lyspunkt.

Shelterpladsen Ravnsholte, Bidstrupskovene

Det gælder dog ikke alle, for jægeren er november en af de bedste måneder, fuglevildtet er nu i topkondition, har skiftet fjer og pels er tykke og fede. Trækket nordfra er kommet i form af gæs, ænder og nordiske ringduer, hjortevildtets brunst er ovre, og det er nu tid til at høste af overskuddet, og sikre god mad på middagsbordet langt hen på vinteren.

Fasankok
Swift i fuld fart hjem med skudt krikand


Krikænder
Pibeænder

Lystfiskeren har også kronede dage, søerne er klaret op og fiskeriet efter de store gedder og aborre er på toppen, havørrederne trækker i stimer mod åerne og giver fine dage med fangst på kysten. Husk at farvede fisk skal ud igen, nøjes med at tage en enkelt blankfisk med hjem, hvis du er heldig at fange en sådan. Øresundssilden står i tætte stimer i sundet så det er nu du skal redde julesilden.

For den der ikke driver jagt og fiskeri er der også noget at hente i naturen, prøv en tur i skoven tidlig morgen eller stop blot op et par minutter i haven, her er gode muligheder for at møde rødhalsen eller gærdesmutten, den lille smukke tillidsfulde fugl som er en af de få fugle som synger i vinterhalvåret.

Eller søg ud i skoven til granerne, her kan du finde Danmarks mindste fugl fuglekongen. Du hører den normalt før du ser den, en højfrekvent sie, sie og pludselig ser du dem. De færdes normalt i småflokke og ses som små dunbolde ivrigt undersøge undersiden af grangrene for edderkopper, pubber, bladlus. Fuglekongen er på evig fødejagt i de lyse timer, det er nødvendigt for at modstå efterårs og vinternatten.

I de tidlige nattetimer der der livlig aktivitet af natuglepar som har travl med at kurtisere hinanden, holde rivaler på afstand og finde den uglekasse eller hule træ hvor de vælger at yngle i marts.

Den regntunge fugtige jord dufter at begyndende nedbrydning og de første østershatte kan samles på gamle skadede bøgetræer. Har den første nattefrost ikke indfundet sig kan man endnu nå at samle lidt slåen til snaps, nordiske oliven eller slåensild til decembers julebord. Tragtkantareller kan fortsat findes i skovbunden indtil frosten sætter ind.

God november

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*