September

Dagene bliver kortere og nætterne mørkere med stjernehimmel og udsigt til mælkevejen.

September er høstmåned.

Ganske vist er landbrugets afgrøder for de fleste arters vedkommende høstet og i hus, mens naturen bugner af frugt, svampe , nødder, bær osv.

Karl Johan

September og også den første af årets store jagtmåneder, krikænderne er ankommet og grågæs og gråænder ses overalt både på ferskvandslokaliteterne og på fiskeriterritoriet.

Strandjagten byder på store oplevelser
Morgenstemning under strandjagt.

Hyldebuskende står tynget af de sorte bærklaser, og venter kun på at drosselfuglenes træk kommer ned nordfra. En ny hyldebusk opstår når et hyldebær spises af en fugl og passerer gennem fordøjelsessystemet. Det fremmer spiringsevnen, derfor dukker hyldebuskene typisk op ved hegnsstolper og i levende hegn, hvor fuglene har holdt rast og klattet.

Hyldebær hænger i tunge klaser

Hyben fra de hjemmehørende roser, hunderose, æblerose- og blågrøn rose modnes og står nu med røde farver, rene vitaminbomber gode at samle og tørre til vinterens the og toddy gode at have når vintermørke og stormvejr slår på ruderne. Eller som syltetøj til et stykke lagret ost på et stykke hjemmebagt surbrød.

Fugletrækket fra nord mod syd er i fuld gang, først kommer fiskeørne og hvepsevåger ned nordfra, så følger drosselfuglene, finkerne, ænder og gæs sådan går det salg i slag til langt hen i oktober.

Fiskeørn med fangst

Brombær er på deres højeste netop nu og hvidtjørnens røde bær giver en fantastisk kryddersnaps.

Makrellerne bliver ikke bedre en i september, nyfangede, varmrøgede lige taget ud af rygeovnen så fedtet drypper af dem.

Høstmakreller

Kronvildt brunster i plantage og klithede. Selv Sjællænderne kan opleve kronhjortebrunst, lettest i Jægersborg dyrehave men også på den frie vildtbane omkring Kalundborg, Jyderup og Holmegaards Mose kan det fascinerende skuespil høres. Respekter at dyrene har brug for ro i brunsten nøjes med at lytte til dem fra faste udsigtspunkter med lovlig adgang.

Nyd september der med drivende skyer og vekslen mellem sensommer og tidligt efterårsvejr, er den helt store høstmåned i naturens spisekammer.

God september.

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*