Rød i kammen

Overskriften egentlig lidt misvisende, idet det er den nøgne hud i fasankokkens ansigt som hæver op og bliver højrød her i foråret, et tegn på at hormonerne raser rundt i kroppen. Overskriften stammer givet fra at vores tamhaner får den røde kam øverst på hovedet i forårsmånederne når hormonerne ruller.

Fasanhanerne opfører sig direkte tåbeligt i april og maj ofte med fatal udgang.

Nogen vil måske påstå at sådan opfører alle hankønsvæsener sig i den tilstand. Kokkene glemmer al forsigtighed. Stiller sig til skue i de flotte farver, basker med vingerne og udstøder høje lyde, slås indbyrdes midt på landevejene.

Ikke sjældent bliver først den ene kørt ned, men det får ikke konkurrenten til at stoppe. Den ryger på den døde modstander midt på landevejen, og ender med også at blive kørt ihjel af den næste bil der kommer forbi.

I denne tid er der således rigelig med mad til ådselsæderne, rød glente og kragerne har kronede dage.

Fasanen er indført fra Asien som jagtobjekt for flere hundrede år siden. Den yngler ganske vist herhjemme men sparsomt, så dem du oplever i forårsmånederne er dem der er sluppet gennem jagtsæsonens nåleøje.

Fasanen er polygam, det betyder at kokkene ofte har et harem af hunner på 5-10 høner, som der skal holdes styr på samtidig med at andre kokke skal jages på porten.

Ikke sjældent bliver kokkene så forstyrrede, at de bogstavelig talt jager alt der bevæger sig væk. Husker fra elevtiden en kok som havde et territorie langs en ret befærdet skovvej, selv udkørselsmaskinen på mange tons blev fulgt helt til dørs når den kørte træ ud gennem kokkens territorie. Det blev nogle lange dage for kokken indtil alt træet var ude.

Fasankok i forårets klare smukke fjerdragt

Man kan syntes om fasanen eller lade være men smukke er kokkene nu. De findes i flere farvevarianter de fleste er som dem på billedet, men der findes også helt metalglinsende sortgrønne individer, de benævnes normalt grøn fasan.

God tur

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*