Strategi for farve på blomster

Hvorfor er næsten alle blomsterne om foråret hvide på vores buske ?, og hvorfor er mange mindre blomster kulørte ?.

Baggrunden er at hvide blomster ofte bestøves af natinsekter som langt bedre finder de hvide blomster, idet de udsender større mængde UV-lys som insekterne drages af end de kulørte.

De kulørte blomster derimod bestøves ofte af de dagaktive insekter, tænk blot på valmuen som står knaldrød i grøftekanterne netop nu, der er altid humlebier i disse, og valmuen er vigtig især med pollen for honningbierne.

Et godt eksempel på farvevarianter er dagpragtstjerne som er rød, og natpragtstjerne der er hvid. De ligner hinanden bortset fra farven Den hvide natpragtstjerne bestøves om natten af natinsekter, og den røde dagpragtstjerne bestøves i dagtimerne af dagaktive insekter.

Yderligere bruger mange planter duft som lokkemiddel, f.eks er kaprifolie en plante som blomstrer her i juni og juli. I dagtimerne dufter kaprifolien ikke så stærkt, men når mørket sænker sig udskiller den et duftstof som tiltrækker bla. natsværmere. De er de eneste der har en lang nok sugesnabel til at nå ned i kaprifoliens dybe blomsterrør for at få fat i nektar, så hvorfor bruge de dyrebare duftstoffer i dagtimerne.

Vores natur er forunderlig og en vigt kilde til nye opdagelser, tag ud og forundres, luk op for sanserne, syn, lyd, duft og vær med til at passe på den. Naturen er trængt af os mennesker i disse år.

God Tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*