Mirabel

April:

De står som hvide puder overalt i landskabet i april. Det er den første af slægten prunus der blomstrer, med de fine små hvide blomster.

Du kender den sikkert bedre i efteråret som træet med de mange gule eller røde blommer. Næsten alle ejendomme på landet har et eller flere af de små blommetræer stående i yderbeplantning eller i et af de levende hegn.

Mirabel figurerer over hjemmehørende arter, men er sandsynligvis indført sydfra. Vi har en anden blomme kræge som minder om mirabel. Den er rød og modnes normalt først 14 dage senere end mirabel. Krægen er normalt en busk mens mirabel udvikler sig til et træ.

Fritstående mirabel i hegnslinie © HHE

Mirabel er en vigtig busk/træ for bierne i det tidlige forår, og i efteråret trækker de modne blommer mennesker, sommerfugle og ikke mindst gedehamse til.

Vælger du at plante mirabel, så er nogle få stykker tilstrækkelig i et levende hegn eller remise. De breder sig ret meget gennem rodskud.

Mirabel er ret tornet, så anvend dem med omtanke. Sæt dem sammen i en eller nogle få grupper så har du styr på dem.

August:

Mirabel er den første af vores blommer der modnes. De er spiseklar allerede i første halvdel af august. Pluk dem til en gang blommegrød, syltetøj eller til blommetærte.

Det bugner af røde og gule blommer i mange hegn og vildtplantninger her i august, hvor de modne mirabel er en kærkommen frugt at sanke på turen i hegn og skov.

Mirabel rød variant

Syltetøj

Du skal bruge:

  • 1 kg udstenede mirabelblommer
  • 400 g sukker
  • saft og reven skal af 1/2 citron
  • 1 dl vand

Du gør sådan:

Kom vand og sukker i en gryde over middelvarme. Når sukkeret er smeltet tilsættes de udstenede blommer og det hele koges ved svag varme til blommerne er møre. Kom citronsaft og reven citronskal i den varme syltetøj. Smag til med yderligere sukker hvis det er nødvendigt. Kom syltetøjet på skoldede eller Atamonskyllede glas. Læg et rent viskestykke over og kom låg på når syltetøjet af afkølet.

Blommegrød

Du skal bruge:

  • 1 kg blommer (med eller uden sten)
  • 1 dl sukker
  • 1 dl vand

Du gør sådan:

Kom vand i bunden af en gryde, kom blommerne i og sæt det hele over. Kog blommerne møre og tilsæt sukker. Kog det hele igennem ved svag varme gerne i længere tid så grøden tykner. Grøden kan jævnes med lidt maizenamel eller kartoffelmel udrørt i kold mælk.

Serveres kold med mælk eller piskefløde, og et drys sukker efter behag.

Fin at bruge ovenpå morgenprodukter som ymer, havregryn mv.

Blommetærte:

Du skal bruge:

Mørdej ( 200g blødt smør, 200g hvedemel, 200g flormelis og 1 æg)

Saml mørdejen så den lige hænger sammen og kom den på køl min 1 time.

Rul den kolde mørdej ud ( husk at bruge rigelig med flormelis under udrulning ellers hænger dej i bord og kagerulle.

For en tærteform med mørdej og læg et lag udstenede blommer ovenpå drys sukker ovenpå.

Giv tærten ca 20-25 min i en 200 grader varm ovn, til dejen er blevet godt brun i kanten og sukkeret er karamelliseret.

God tur

Naturblokken.


Comments are closed.