Hassel

Det er nu midt i september at du skal høste hasselnødder i skov og hegn. Der er mange i 2019. Du finder hasselbuske i de fleste af Naturstyrelsens nye skove, her er den anvendt i de ydre hegn og her må du færdes og plukke til eget brug.

Hassel er vores hjemmehørende nød, den står i mange levende hegn og giver læ og føde til mange pattedyr. Hasselnødder er musenes favorit, egern og flagspætten er også med på menuen.

Hasselbusken har gennem tiden været brugt til mange formål, leveret brænde til de gamle brændekomfurer inden kul og olie overtog, og brugt til de gamle risgærde som i gamle dage holdt husdyrene inde.

Hassel er en busk  lille træ som kan skæres tilbage med års mellemrum, idet den villigt skyder igen fra roden. Allerede i februar blomstrer hassel med de så kendte rakler som skifter fra gul til rustrød efterhånden som de modnes.

Senere her i månedsskiftet september/oktober kan man høste de modne nødder, hvis ikke egernet har ryddet det hele. Du kan naturligvis samle nødderne på jorden, men bemærk at der ofte er et lille hul i dem. De er ormstukne og en lille larve er i fuld gang med at æde kærnen. Bedst er det derfor om du kan nå de fuldmodne nødder på busken eller ryste dem ned.

Hassel var et yndet legetøj for drenge  ( og piger)  inden Ipad og spil overtog føringen som underholdning.

Det er ikke så få buer, slangebøsser og snogbrødspinde som er lavet ud af de lige og smidige hasselgrene. Mange gode timer er brugt i det fri i drengeårene sammen med en hasselkæp af den ene eller anden udformning

Du kan spise de friske hasselnødder eller tørre dem til senere brug ved at hænge dem op under tag udendørs i en netpose.  Gamle strømpebukser er fortræffelige til dette.

En god måde at anvende hassel på er at lave sin egen morgenmysli.

  • Hasselnødder ( meget grofthakket)
  • Grovvalsede havregryn
  • Honning ( Dansk naturligvis)

Du gør sådan:

Sæt en tør teflon pande over ved middelvarme. Kom havregryn og nødder på panden og vend dem rundt nogle gange så de bliver let gyldne og sprøde. Tilsæt et par spks. honning og lad den smeltede honning opsuge i havregrynene som fortsat står på jævn varme. Lad det hele samle sig og hæld den klistrede masse ud på bagepapir når den er let gylden. Når massen er afkølet bliver den hård og kan knuses i småstykker, og nu har du en sund mysli uden tilsætningsstoffer til drys på morgenmaden.

Mysli skal opbevares lufttæt ellers bliver den blød og klumper sammen. Mysliblandingen har begrænset holdbarhed.

Blandingen er også naturblokkens favorit som mellemlag i gammeldags æblekage, den vender blokken tilbage til senere i oktober når madæblerne er modne.

God fornøjelse

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*