Mår

Skovmår

Vi har to slags mår, skovmår og husmår.

De færreste har set skovmåren, men den er nu ret udbredt i Danmark. Det meste af året lever den ret skjult idet den primært er skumrings og nat aktiv. Får man sporsne i vintermånederne får man pludselig syn for at måren er på terrænet, de parvise spor står to og to i sneen.

Ellers er juli og begyndelsen af august de bedste måneder at se skovmår, det skyldes at brunsten ligger i slutningen af juli ligesom hvalpene nu er så store at de strejfer rundt på egen hånd. Man kan således være heldig at se både de voksne og de store hvalpe, hvis man bevæger sig ud i skoven omkring solopgang eller hen under solnedgang.

Skovmår hvalpe i leg Odsherred

Skovmåren er varm mørkebrun og et af de bedste kendetegn er den næsten sorte snude, halspletten er ofte afgrænset og i gullig farve. Skovmåren har store ører og virker mere langbenet end husmåren.

Husmåren er gråbrun i pelsen, har hvid hagesmæk som strækker sig ud på forløb(ben), og snuden er lys kødfarvet.

Skovmåren jager primært fugle som den tager i træerne når de sidder og sover.

I yngletiden er det fuglereder med æg og yngel der står for tur. Ud over fugle står egern højt på menuen. Det er her primært de unge uerfarne egern der står for tur, det voksne egern på billedet herunder undslap til sidst efter 15 min. intens jagt op og ned i træerne. Egernet valgte til sidst at springe fra toppen af en af egene (15. m høje) og direkte ned på skovbunden, først da opgav skovmåren.

Skovmår på egernjagt ©HHE

I de seneste år ser det ud til at skovmåren er i fremgang, der ligger mange på landevejene og naturblokken har ved selvsyn kendskab til flere lunde og småskove, hvor skovmåren har slået sig ned med det resultat, at den daværende råge koloni er gået i opløsning og rågerne fortrukket.

At skovmåren kan være et dyrt bekendtskab har naturblokken erfaret på egen krop, to gange er hønsehuset blevet ryddet af skovmår. Den ene gang havde skovmåren efter gildet, lagt sig til at sove i en opsat uglekasse, man kunne lige ane ørespidserne, og ved at pibe som en mus stak skovmåren hele hovedet og forkroppen ud af kassen. Høns kan man jo altid skaffe sig igen, og når vinduet ind til hønsene stod åbent, så er det jo lidt selvforskyldt.

Skovmåren er i øvrigt totalfredet.

Husmåren holder som navnet antyder til i nærheden af beboelse og i mange tilfælde er den blevet rigtig bybo. Her lever den af de forvildede tamduer, måger og råger som også har valgt det urbane liv i byerne.

Ikke sjælden oplever husejere at der pludselig er en voldsom larm på uudnyttede lofter og isoleringsmateriale ligger spred både inde og ude Det er husmåren der er flyttet ind. Det kan godt være dyrt at have husmåren boende, idet den kan ødelægge isolering og stråtage.

Trafik er den mest almindelige dødsårsag for begge arter, rigtig mange ligger i vejkanten, især her i juli hvor de store hvalpe strejfer rundt og de voksne er mere aktive grundet brunsten sidst på måneden.

Husmår, lys snude og korte øre , her fyldt med skovflåter
Husmår endt på landevejen, lys snude, korte øre og hvid hagesmæk
Skovmår mørk snude store ører

God tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*