Stor præstekrave

Stor præstekrave (Charadrius hiaticula)

Kommer du på kysten i juli og august møder du ofte stor præstekrave. Du ser den typisk som en grå fugl som piler foran dig på stranden med hyppige stop undervejs. Har den æg eller unger vil den typisk flyve uden om dig i en bue ud over vandet og lande bag dig, når den føler at truslen for æg og unger er ovre. Den foretrækker kyststrækninger med fred og ro, gerne med skiftende pletter med sand og ral. Den yngler ofte ret sent i juli, så den er meget udsat for forstyrrelser fra mennesker, og ikke mindst løse hunde i badesæsonen. Giv den plads og ro til at yngle og find gerne et andet sted på stranden at opholde dig, hvis den lille fugl ikke fortrækker, et tegn på at der er æg eller unger i nærheden.

Der findes flere arter af præstekrave. Et af de sikre kendetegn for stor præstekrave er manglende gul øjenring og tofarvet næb, gult med sort spids.

Navnet har den fået grunde den hvide halskrave som minder om en præsts hvide krave.

St præstekrave Møn august 2025
St præstekrave Møn august 2025

God tur på kysten

Naturblokken

Kilde Open AI, beskrivelse Stor præstekrave herunder:

Stor præstekrave (Charadrius hiaticula) er en mellemstor vadefugl, som er kendt for sin karakteristiske sorte halsring og sit livlige væsen. Her er en kort beskrivelse af arten:


📏 Størrelse og udseende

  • Længde: 17–19 cm
  • Vingefang: 35–41 cm
  • Vægt: Ca. 55 gram
  • Farver:
    • Overvejende brunlig ryg og vinger
    • Hvid underside
    • Sort halsring og øjenbånd
    • Hvid pande med sort bånd over
    • Orange ben og næb (ofte med sort spids)

🐦 Adfærd og kald

  • Aktiv og hurtig på jorden – løber, stopper op, og søger føde
  • Kald: Et klart og lidt hæst “piu” eller “too-it”, især i flugt

🌍 Udbredelse og levesteder

  • Findes i store dele af Europa og Asien, yngler også i Danmark – især ved kysterne
  • Foretrækker åbne, sandede eller stenede strande, klitter, og lavvandede områder
  • Trækker til Vesteuropa, Nordafrika og Mellemøsten om vinteren

🐣 Ynglebiologi

  • Yngler ofte i Danmark fra april–august
  • Reden er en simpel fordybning i sandet med 2–4 æg
  • Begge forældre ruger og passer ungerne

🔍 Forvekslingsmuligheder

  • Kan ligne lille præstekrave, men stor præstekrave har en tydelig hvid pande og mangler det gule øjenring, som lille præstekrave har.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*