Strandkål, nordens vilde kål

Netop nu fra midten af april finder du strandkål langs rigtig mange af vores kyster. Den er ikke til at tage fejl af med sine dug blågrønne tykke blade, og en blomsterstand som kan minde om broccoli. Du kan finde den på de fleste åbne kyststrækninger med rullesten.

Du kan trygt samle nogle nye blade eller blomsterstande og bruge dem i madlavningen. Brug dem på fuldstændig samme måde som broccoli, f.eks dampe dem i vand eller hvidvin tilsat smør. Damp dem til de er knap møre. Pas på med ikke at give dem for meget, de må godt have noget af sprødheden tilbage. Bladene kan Du bruge som de fleste forædlede kålarter, enten sauteret eller stuvet.

Dampet strandkål passer godt til en anden af årstidens gode råvare fra skov og mark, røget dyrekølle af forårs buk. Lammekølle eller røget skinke kan også gøre det, hvis ikke du kender en jæger som kan skaffe dyrekøllen.

Nøjes med at tage nogle få blade eller blomsterstande fra hver plante der skulle gerne være noget til den næste også og også gerne kunne komme nye planter. Kort sagt vis mådehold pluk kun lidt til dig selv af naturens fine råvare, de er en begrænset ressource og der skal gerne komme nye planter også næste år.

God tur

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*