Hvid Vipstjert en sikker forårsbebuder.

Tjiik, Tjiik lyder det fra tagrykken et sikkert tegn på at foråret er lige om hjørnet.

For mig selv og mange andre varsler vipstjertens ankomst forårets komme. Det er den første rigtige trækfugl som ankommer efter en lang flyvetur helt fra Sydeuropa eller Nordafrika. Den hvide vipstjerten er en af de fugle som er i fremgang.

Ofte skal der blot en lille afsats, manglende mursten eller andet hulrum til, så slår den sig ned i vores bygninger, og den muntre fyr med den evigt vippende hale og utrættelige jagt efter fluer og andre insekter som jages på jorden, er blevet en karakterfugl i tilknytning til bygninger på landet, og også i deciderede industriområder.

Den lange hale bruges som styrestang og det er ikke mange insekter der slipper når de først er udset til at blive brugt til foder for de forslugne unger i reden. Vipstjerten har travlt, den skal nå at opfostre en 2-3 kuld inden den drager sydpå igen i sensommeren.

Vipstjerten findes i flere varianter den mest almindelige er den hvide vipstjert, tidligere mens der var åbne møddinger på landet var den gule vipstjert ret almindelig på mange gårde, i dag ses den sjældent som ynglefugl, men en del ses under træk til det øvrige Skandinavien.

Gul Vipstjert foto © HHE

En variant som er blevet stadig mere almindelig er bjergvipstjerten, den findes ofte ved vandløb med rindende vand og gerne i tilknytning til vores gamle vandmøller.

Kik og lyt efter den hvide vipstjert, den bringer foråret med sig.

Herunder link til lyden af hvid vipstjert, den første rigtige trækfugl som ankommer sydfra om foråret.

https://www.fuglestemmer.dk/hvid-vipstjert/

Kik op for hvid vipstjert.

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*