Ramsløg er en af de helt tidlige krydderplanter. I milde vintre kan man fra midt i februar finde de første spæde skud i skovbunden.
Ramsløg har en markant lugt og smag af hvidløg, hvorfor den kan bruges som disse.
Først kommer de første spæde blade. Du kan bruge dem som krydderi i kødretter f.eks retter med lam. En udbenet lammekølle eller lammebov fyldt med ramsløg er en god forårsret. Mange bruger dog ramsløg til pesto og tilbehør til div kødretter.
Du kan selv let lave en meget velsmagende pesto, du skal bruge:
20-30 stk. friske spæde blade af ramsløg
Ca 50g hasselnødder, mandler, pinjekærner eller solsikkekærner.
1-2 deciliter god olie, her er det lidt en smagssag om kan vil bruge olivenolie som i sig selv er kraftig smagsgiver, eller en mere neutral olie som koldpresset raps, solsikke eller vindruekærneolie.
Groft salt og Pepper
Citron
Groft havsalt og ramsløgsblade knuses i en morder ( kan også blendes), ca 2 deciliter olie tilsættes til der opnås en lind grøn pasta.
Nøddekærnerne hakkes ret groft og blandes i så pestoen får struktur.
Pestoen smages til med pepper, salt og citronsaft. Du kan yderligere give pestoen et pift ved at blande lidt reven parmesanost i.
Pestoen kan holde sig nogle dage i køleskab.
Man kan også anvende blomsterknopperne, idet de med fordel kan syltes og bruges som garniture til div kødretter. Det er de lukkede knopper du skal høste. Efter at de er skyllet overhældes de med en ganske almindelig kold syltelage.
Syltelage: lige dele eddike og sukker opvarmes i en kasserolle til alt sukkeret er opløst, der tilsættes krydderier f.eks hel pepper, laurbærblade, salt eller hvad man har lyst til. Lagen afkøles og hældes over det som ønskes syltet.
God fornøjelse
Naturblokken
NB: Vær sikker på at det er ramsløg du plukker især lidt hen på foråret spirer liljekonvaller ofte på samme lokaliteter som ramsløg, de ligner ramsløgblade men er stærkt giftige. Blade af liljekonval lugter ikke af hvidløg.