Ally foldekano

Første gang jeg stiftede bekendskab med Ally foldekano fra Bergans Norge var på en jagttur ind i indre Finmark efter dalrype. Vi var et lille hold venner som skulle ind til en gamme ( Samisk tørvehytte) som lå en dagsmarch fra bilvej nord for Karasjok i Norsk Lapland.

En af deltagerne havde en Ally foldekano som blev fyldt med proviant og de tungeste ting, og de to seniore som var med stod for paddling gennem de to søer frem til gammen, mens vi unge tog gåturen med egen oppakning.

Ally Foldekano er genial og har da også været brugt af mange ekspeditioner, idet den er let, fylder lidt og er relativ robust, let padlet. Eneste minus er at den er lidt vindfølsom og at den ikke tåler spidse genstande.

2022 købet Naturblokken selv en Ally til brug for et projekt på nogle af Sjællands vandsystemer.

I juli 2022 kom kassen så og kanoen blev udpakket. Systemet er ret enkelt, består af nogle alustænger, en bundmåtte og en kraftig PVC dug, vægt samlet ca 30 kg. Kan ligge bag i en bil eller i en tagboks.

Ally Bergans Foldekano

Første tur gik til Susåen, Sjællands længste vandløb. Etapen Vrangstrup syd for Ringsted til Tystrup sø, en dagstur på ca 15 km gennem smukt terræn.

Det tog godt en 1/2 time at få samlet kanoen første gang og med nogen spænding blev den sat i Susåen ved isætningspladsen ved Vrangstrup syd for Ringsted. Nu gik det stille og roligt nedstrøms gennem ådalen omgivet af græssende kreaturer og svirrende blå vandnymfer, frem til Tystrup sø som viste tænder i den friske Vestenvind. Idet vi havde en bil holdende på Naturstyrelsens P-plads ved Kongskilde valgte vi at få prøvet sødygtigheden på søen. Det blev en hård tur i modvind og modsø frem til Kongskilde, men på intet tidspunkt følte vi os utrygge. Det er tydeligt at konstruktionen både er stærk og smidig og så længe kanoen ikke tager vand ind eller kommer på tværs af bølger så bjerger den sig fint. Pas på med Tystrup sø, mange har undervurderet den og den har kostet flere menneske liv og endnu flere redningsaktioner. Husk altid redningsvest på søen.

Det var dejligt kun at møde nogle få andre kanoer på turen og endnu bedre at konstatere at der ikke lå affald og efterladenskaber fra kanosejlere nogen steder langs åen.

På mange af vores åer er det tilladt for privatpersoner at sejle man kan finde reglerne i det enkelte vandløbs regulativ.

De næste par år regner Naturblokken med at skulle udforske nogle af Danmarks større vandløb med Ally foldekanoen som et godt arbejdsredskab.

God Tur

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*