Grillning af hele dåvildtkøller

Mange mig selv incl. foretrækker at dele køllerne af dåvildt op i de enkelte muskler, simpelthen fordi en hel kølle er for stor til en lille familie.

Engang imellem er der imidlertid anledning til et større arrangement, og så gør en hel grillet dåvildtkølle sig nu godt på bordet.

Jeg udbener altid køllen inden. Det gøres ved at gå ind fra indersiden af køllen hvor lårbensknoglen stikker ud og så følge den ned til knæled. Nu frigøres lårbensknoglen ved at skære den fri.

Nu står Du tilbage med med den udbenede kølle som gnides/drysses med en blanding af sort pepper og enebær knust i en morder. Herefter fyldes køllen med urter som timian, rosmarin, ramsløg, persille helt efter smag. Køllen snøres med bomuldssnor så indholdet bliver inde i den under tilberedningen.

Køllerne gives lidt god olie og lægges nu i en varm grill med den side opad, hvor du har fjernet lårknoglen ved udbening. I store køller fra hjort er der til ca 15 personer mindre køller fra då og kalv ca 10 personer/stk.

Selv bruger jeg en smooker fra Weber til de store stege og køller. De skal have relativ lang tid på jævn varme, det giver den store grill mulighed for, idet der er god afstand mellem kul og kød. Jeg anvender normalt to hele poser briketter, og køllerne får ca 2 timer ved 170-180 grader. Stegetid afhænger naturligvis af størrelse på køllen og temperatur som er meget afhængig af hvilke kul du anvender samt mulighed for styring af lufttilførsel. Kærnetemperaturen på kødet skal være ca 56- 57 grader. Har du kun en kølle på grillen kan stegetiden reduceres ca 15 min, det samme gør sig gældende for køller af då og kalv. Lad køllerne hvile i ca 10 min før du skære dem ud. Kødet er rødt til lyserødt. Vil Du have dem helt gennemstegt så skal de have 20 min yderligere, men jeg syntes det er synd for smagsoplevelsen. Vildt får let jern og leverholdig smag, hvis det får for meget.

Dåvildtkølle klar til udskæring

Et lille fif er at sætte yderligere smag til kødet ved at lægge et par våde spåner løvtræ, som bøg, eg, el, kirsebær på de varme kul de sidste 20 min.

Bon appetit.

Naturblokken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*