Krydderurter og sommerfugle

Hvis ikke allerede du har gjort det så er det tid at få etableret krydderurtehaven.

Du behøver ikke megen plads, et par m2 i haven eller en altankasse kan fint give mange gode smags og duftindtryk. Samtidig giver du bier og sommerfugle en håndstrækning.

Næsten alle krydderurterne blomstrer og tiltrækker sommerfugle, bier og svirrefluer mv.  Man kan bruge timer på blot at sidde og falde i staver ved synet af de smukke sommerfugle som søger krydderurterne, og lukker man øjnene et øjeblik overtager høre- og lugtesansen, biernes sagte brummen og duften af krydderurter virker i sig selv afslappende.

Naturblokken vil anbefale følgende 5 krydderurter til den lille krydderurtehave eller altankasse:

Citrontimian, en ret hårdfør lav krydderurt som har en fin smag af citron og timian. De blå blomster tiltrækker sommerfugle, bier mv. Citrontimian er rigtig god til fisk og skaldyr af alle slags.

Timian, den almindelige timian som man køber, er lidt højere end citrontimian og får med alderen lidt mere træagtige grene. Anvendes gerne til kød som lam, vildt mv. bruges også gerne i marinader.

Merian, Merian er den vilde variant af oregano, så er du til hjemmebagt pizza så er den et must i krydderurtehaven. Der er næppe nogen urt som tiltrækker sommerfugle, bier og svirrefluer mere end den vilde merian, når den med sine duftende blå blomster lokker sommerfugle, bier mv. til sig hen over sommeren. Pas lidt på med hvor du sætter den, den spreder sig meget så den skal helst afgrænses.

Kejserkåbe på merian © HHE

Rosmarin, hører til i hver en krydderurtehave den blomstrer sjældent herhjemme, så værdien for insekterne er begrænset, men den hører til hvis du holder af vildt, lam og bruger marinade til kød.

Salvie, salvien er lidt sart og kan være svær at få til at overvintre. salvien er imidlertid en rigtig god krydderurt til fjerkræ. Et par blade stukket ind under brystskindet på en kylling eller fasan, sammen med lidt kryddersmør gør en verden til forskel.

Lavendel er ikke en egentlig krydderurt, men den tiltrækker insekter og blomsterkviste kan bruges i skuffer med sengetøj mv, hvis man altså kan lide duften der for nogle er lige lovlig kras.

Den nemmeste og billigste måde at få etableret krydderurtehaven er at købe krydderurterne i dagligvarebutikkerne skille planterne og så plante dem i stedet for at bruge dem til madlavning.

God fornøjelse

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*