Month: December 2023

And, grønkål og figner til frokostsalat.

Her en hurtig og nem ret som alle syntes om dagen derpå. Ofte er der en rest ande eller gåsebryst til overs efter gårdsdagens steg. Brug den kold skåret i mundrette bider til en lille salat med frisk grønkål, figner , appelsin og nødder til frokostbordet. Du skal bruge: Du […]

Tårnfalk, musejæger pr. excellence

Du kan næppe undgå at se tårnfalken når den hænger stille med svirrende vinger langs motorvejen. Den lille falk med de rødbrune farver er almindelig over hele landet og er samtidig nem at få til at yngle i en falkekasse. Tårnfalken er gennem uv-syn istand til at se museurin i […]

Dagen derpå, Gåserillette

Dagen efter Juleaften ligger gåse- eller andeskroget tilbage, brug det til en lækker gåse eller anderillette til frokost dagen derpå. I alt sin enkelthed er det, alt de reelle kød uden skind og ben du med fordel kan pille af skroget, rørt med det fedt som smeltede af anden eller […]

Koldrøget havørred

Ørreder over 2 kg egner sig bedst til koldrøgning. Fisken fileteres og dybfryses i min 2 døgn for at sikre at evt parasitæg er uskadeliggjort. De to filetter gives et godt drys salt iblandet 10 % sukker og står koldt 4-8 timer. Herefter hænges filetterne op til tørring et køligt […]

Vintersolhverv

Natten mellem torsdag 21 og fredag 22 december 2023 er det vintersolhverv, hvilket vil sige at vi da har årets længste nat og dermed også korteste dag på året. Klokken 04.27 den 22. december 2023 dansk normaltid er det nemlig vintersolhverv. Vintersolhvervet falder i år, så det gør fredag til […]

Blåmuslinger

Vintertid er tid for blåmuslinger. Du har sikkert set dem ligge på køl hos dagligvarebutikkerne op mod nytår, men der er intet i vejen for selv at samle en spandfuld blåmuslinger på muslingebankerne i vores fjorde, når blot du gør det i vinterhalvåret. Hold dig langt væk fra div. udløb […]

Overspringeren

De fleste havørreder trækker op i vandløb og gyder i efterårs og de første vintermåneder. Når de er færdige med gydningen retunere de til saltvand og er nu helt magre og ret kedelige at se på. De er heller intet værd på køkkenbordet så sæt dem nænsom ud igen. Nogle […]

December

December er den måned hvor lyset vender og dagene langsomt men sikkert bliver lidt længere når vi først passere vintersolhverv 21 december. De korte dage og den lavthængende sol giver lange skygger og det er om at udnytte de få lyse timer. Der er længe imellem at der kommer sne […]

Vintersvampe, Østershat

For mange er svampesæsonen slut med den første efterårsfrost, men der er enkelte spisesvampe som først kommer i vinterhalvåret ofte efter milde og våde perioder. En af dem man ikke kan tage fejl af er østershat, som findes på gamle store udgåede eller skadede løvtræer, især kan den findes i […]