Kunsthåndværk til friluftsliv.

Den billige Mora kniv til 25 kr med rødt plastikskæfte og plastikskede gør arbejdet, men der er nu unægtelig noget andet over arbejdsredskaber som der er lagt timer, uger eller måneders arbejde i, så de ligger perfekt i hånden og er en fryd for øjet.

Jeg har mødt en person i Nordnorge, fisket laks sammen med ham i Kongsfjordselven, Syltefjordselven og Largo. Drevet skovfuglejagt med ham i midt Norge. Hans arbejde med brugsgenstande som knive, drikkekopper, laksefluer, fiskestænger, ikke som profission men pasion, er i en klasse helt for sig selv.

Sigmund rykkede fra Midtnorge til Alta i Nordnorge til en stilling som skolelærer for flere årtier siden. Det var laksefiskeriet i de Nordlige elve der var motivation til at forlade de hjemlige fiskevande Gaula mf i Midt Norge. De lange mørke vinteraftener i Finmark er gennem årene brugt på husflidsarbejde, fluebinding, knivfremstilling mv. bla. ud fra Samisk tradition.

At komme ind i et hjem fyldt med hjemmelavede fiskestænger, knive, drikkekopper og laksefluer, af en sådan skønhed var som at åbne pandoras æske.

Lad dette være en hyldest til et af de mennesker som har tålmodighed og evner til at gøre hverdagsredskaber til andet end blot en brugsgenstand og en hyldest til det gode håndværk.

Naturblokken.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*