Foranderlig skælhat

Du har givet mødt foranderlig skælhat uden måske at vide hvilken svamp der er tale om.

De står altid mange sammen typisk > 30 og altid på løvtræ stød, især bøgestød.

Foranderlig Skælhat

Du kan kende foranderlig skælhat på den tofarvede hat, lys midte og mørkere kant, samt den skællede stok, men pas lidt på.

Der er et par kedelige forvekslingsmuligheder som du skal undgå. Den ene er svovlhat som findes i flere former, har næsten samme form og farve. Svovlhatten har normalt lidt mere kuplet hat, og den mørke del af hatten er normalt i midten i modsætning til foranderlig skælhat der har lys hatmidte, se ovenstående billede. Svovlhatten er uspiselig smager og lugter grimt af svovl. Er du i tvivl kan du godt tage en lille bid, men spyt den ud igen. Svovlhatten gror både på løv og nåletræsstød.

Den anden forvekslingsmulighed er randbæltet hjælmhat som også har skællet stok, hathuden er dog ensfarvet men kan variere en del. Den er alvorlig giftig. Se den og 4 andre meget giftige svampe i linket til Naturguide.

Naturblokken kan anbefale at tage nogle ordentlige svampebøger med på tur, samt google svampe og/eller bruge de moderne svampe app´s. Brug altid mere en en kilde. Er du det mindste i tvivl så skal svampene ikke i kurven. Tag nogle billeder og få svampekyndige til at artsbestemme dem.

Herunder er der et link til Naturguide med 5 af de giftigste svampe, lær dem at kende.https://naturguide.dk/danmarks-5-giftigste-svampe/

Finder du et bøgestød som er fyldt med svampe > 30 stk med tofarvet hat og skællet stok, så er du ret sikker på at der er tale om foranderlig skælhat. Normalt bruger man kun hatten da stokken er sej og træagtig. Det er ret let at sætte fingrene ind under mange svampe på en gang kan du hurtigt fylde kurven.

Naturblokken bruger foranderlig skælhat som fyldsvamp i bla. svampesuppe.

Du skal bruge:

  • Rensede svampe, f.eks foranderlig skælhat mf.
  • En god hønsebouillon
  • Løg, selleri, porre, jordskokker. evt løvstikke, timian
  • Lidt god olie til stegning.
  • Salt/pepper

Du gør sådan:

Varm olien i en tykbundet gryde. Kom svampene i den varme olie og brun dem godt af til det meste af vandet er fordampet. Kom bouillon og snittede grønsager i og kog op. Skum af og kog grønsagerne til de er møre. Smag til med salt og pepper. Serveres rygende varm med et godt stykke brød til.

God og sikker svampejagt.

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*