Mårhund, De uønskede

Mårhund eller vandræv som den hedder i Asien hører til de invasive arter og er derfor uønsket i den danske fauna.

Problemet med mårhund er at den er altædende, elsker vand og er enorm produktiv med op mod 10 hvalpe i hvert kuld. Derfor er den en trussel for jordrugende fugle og div krybdyr og padder.

Ydermere har det vist sig at mårhund kan bære en stor mængde parasitter i form af rævens lille bændelorm, som er dødelig for mennesker.

Mårhunden er pt kun udbredt i Jylland, hvor den bekæmpes af primært frivillige jægere. Enkelte gange er den truffet på Fyn, idet den nemt kan passere Lillebælt, som den vandhund den er.

Oprindelig er mårhunden en Asiatisk art, men blev indført som pelsdyr til det tidligere Sovjetunionen. Her har dem bredt sig med lynets hast og står og banker på ved Danmarks sydgrænse.

Den Danske population stammer fra udslip fra private, der enten har holdt den som pels eller kæledyr.

Der er udarbejdet handlingsplan for bekæmpelse af mårhund i Danmark, men udviklingen og produktiviteten gør, at mårhundebestanden er i eksplosiv vækst. Kører man en tur på de Jyske motorveje så ligger der adskillige mårhunde langs vejene.

De danske jægere gør en stor indsats men der skal meget mere til, hvis vi skal holde bestanden nede.

En af de metoder man bruger er, at udnytte at mårhunden er stærkt monogam. Man udstyrer således en steriliseret mårhund med et Judashalsbånd med GPS og lader Judasdyret opsøge en mage, hvorefter denne kan aflives, osv.

Mårhund

Vi håber at kunne holde mårhund fra Sjælland, men der skal blot en enkelt tosse til, der syntes at det kunne være sjovt at sætte den ud eller holde den som kæledyr, så er løbet også kørt her.

Du kan finde den Danske Mårhunde handlingsplan via nedenstående link.https://naturstyrelsen.dk/publikationer/2011/mar/indsatsplan-mod-maarhund-i-danmark/

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*