Rypejagt på højfjeldet

Rypejagt 2003 Lapland

For mange står ønsket om at opleve jagten med stående hund på dalrype i højfjeldet i det nordlige Skandinavien som et af de største jagtønsker.

Naturblokken har været priviligeret, at få lov at jagte sammen med dygtige hunde og hundefolk på nogle af Norge og Sveriges bedste rypeterræner. Fra Karashok på nordkalotte over Tornetrask i Svensk Lapland, til Jotunheim massivet i det centrale Norge.

Ja, det er helt unikt at gå sig dødtræt i højt klart septembervejr, med uspoleret udsigt til fjeldtoppene i det fjerne, akkompagneret af hjejlens sørgmodige fløjt, eller i massiv kold tåge og tungt føre, at komme tilbage til den lille hytte, gamme eller telt for at få fyr i kakkelovn, mad på bordet og en enkelt whisky og så i soveposen.

Pause under fjeldjagten på dalrype

Specielt husker jeg en aften, hvor vi var havnet langt fra Gammen i Norsk Lapland, det var koldt med begyndende is på pytterne, vores ånde stod som små fortættede skyer ud i den stjerneklare aften, og så begyndte skuespillet med bølgende grønne, blå og rødlige farver. Der blev ikke sagt et ord den sidste times vandring under nordlyset bølgen til Gammen. Ikke underligt at de gamle nordboer havde respekt for Nordlyset, og at det har en central plads i den nordiske mytologi.

Velfortjent pause.

Respekt for de hårdføre ryper som findes i to former i Skandinavien. Dalrypen som holder til fra trægrænsen og op på barfjeldet, og fjeldrypen som er lidt mindre og som holder til på fjeldtoppene og de mest bratte fjeldområder. Jagten med stående hund gælder kun dalrypen, fjeldrypen holder ikke for hunden, og terrænet er ofte alt for brat for hundearbejde.

Desværre er der sket den udvikling, at rypejagten er blevet så eftertragtet, at der i dag betales enorme beløb for de bedste terræner. Førhen kunne man indløse kort til en hel kommune for nogle få hundrede kroner. I dag er områderne delt op i mange mindre parceller. Dengang for 25 år siden var det sjælden at man stødte på andre jægere, hvis blot man ville bruge en dags march til at komme ind i terrænet væk fra bilvej. I dag flyves jægere ind, og de uberørte områder er væk. Man forsøger at kompensere jagttrykket ved at begrænse udstedelse af jagtkort, antal fugle pr dag mv.

Jægere flyves ind i terræn

Der foretages normalt takseringer før jagttid, så man har et billede af årets bestands størrelse forud for jagtsæson. Kvoten sættes så ud fra denne.

Forsidebilledet er fra en sådan taksation som foretages med stående hund.

Svenskerne har taget skridtet og forbeholdt fjeldjagten de første uger for Svenske statsborgere og folk med særlig tilknytning til Sverige. Simpelthen for at dæmme op for især Norske rypejægere, der startede rypejagten i Sverige 25. august og så rykkede tilbage til Norge, hvor jagten starter 10. september.

Lejr og en tilfreds labrador

Ønsker Du at prøve kræfter med rypejagten kan du fortsat finde gode steder lidt ind i sæsonen, især på de lidt mere blandede terræner, hvor der også kan være skogfugl. Den største udbyder af jagt i Norge og Sverige er https://www.inatur.no/

Et par andre gode link at kende for at bestille jagttegn i Norge og Sverige er:

https://www.brreg.no/jegerregisteret/

https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Jakt/Sa-betalar-du-statligt-jaktkort/

Skit Jagt

Naturblokken.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*