Kender du kornsorterne ?

Den ældre generation kender givet de mest almindelige kornsorter, men hvad med de unge, børn og børnebørn ?

Herunder kan du se aksene af vores mest almindelige kornsorter, og også en lille beskrivelse af hvad de egentlig bruges til.

Byg er nok den mest udbredte kornsort. Den har fra gammel tid været vigtig som fødegrundlag for befolkningen, anvendt som grød og ikke mindst som den kornsort man bryggede øl på i alle husholdninger på landet.

Byg med de lange bløde tråde

Man dyrker fortsat byg til ølbrygning. Den kaldes da maltbyg, idet byggen efter spiring og ristning anvendes i moderne ølbrygning.

Ellers anvendes byg i dag næsten kun til svinefoder.

Rug er en af de gamle kornsorter, og den dyrkes fortsat især på de lettere jorde hvor den trives godt. Rug bruges til rugbrød, knækbrød mv.

Rug mellemlange tråde, minder lidt om hvede men akset er mere fladtrykt og trådene fra hver enkelt korn længere end for hvede

Hvede har efterhånden overtaget føringen som den kornsort som anvendes mest. Den er en vigtig del i alt lyst bagværk, det være sig brød, kager, kiks samt i rigtig mange andre fødevare. Hvede indeholder stoffet gluten som giver en god bage- og hæveevne, men som flere og flere er allergiske overfor.

Hvede tyk buttet aks med korte tråde

Hveden kendes også helt tilbage fra oldtiden i en urform. Spelt, Ølandshvede osv. og er igen blevet meget populære hos forbrugerne.

Havre kender de fleste nok som flagerne i morgengryn. Havre er en gammel korsort som har været dyrket i Norden til husdyrfoder og menneskeføde. Især før maskinerne udkonkurrerede arbejdshestene blev der dyrket megen havre.

I dag dyrkes den til morgenmadsprodukter, enten som rene havregryn eller anvendt i mange mysliprodukter. De fleste har nok fået havregrød som børn.

Havren den har bjælder på

Hvis ikke dine børn eller børnebørn kender kornsorterne så er der en god anledning til at få dem det lært. Det kan nås endnu inden høsten starter med vinterbyg sidst i juli.

God tur

Naturblokken.

Comments are closed.