Farven Gul

Farven gul vil inden for nogle få dage præge landskabet. Det er vinterraps der blomstrer og sætter kulør på landskabet den næste måneds tid.

Udsigt fra Møn mod Falster 15 maj 2019

Lidt ansporet af en venindes overhøring af en samtale i toget mellem mor og datter.

Datteren spørger, Mor hvad er det for nogle gule marker. Moderen svarer at det er popkornmarker. Det er fra de gule marker man høster frø, som så bliver til popkorn.

Dejligt med viden begærlige børn, men sørgeligt at forældrene ikke engang kender de mest almindelige afgrøder. Omvendt hvor skulle forældre der har levet hele deres fortravlede liv i storbyen, og for hvem maden er noget man køber i supermarkedet, også vide det fra.

Vinterraps dyrkes primært på grund af de olieholdige frø, som anvendes til biobrændstof, fødevare mv.

Koldpresset egner den sig fint til salatbordet også.

Vinterrapsen er en vigtig plante i landmandens sædskifte. Vi havde en tidligere Miljøminister som udtalte at rapsmarkerne var natur, hvilket er noget vrøvl. I modsatte grøft højtuddannede biologer som kun har foragt til overs for afgrøden, hvilket er lige så ensporet.

Naturblokken er nok lidt mere pragmatisk, vil insistere på at have lov at nyde den flotte gule farve i foråret og forsommeren, vel vidende at vinterrapsen måske ikke indeholder den store artsrigdom. Den giver ly og føde til vildtet i efterårs og vintermånederne, og skjul i sommermånederne for råbukken, og rapsen er en rigtig stor kilde for pollen og nektar for honningbierne.

Nyd vinterrapsen mens den blomstre det vare så kort.

Naturblokken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*