Rødstjert

Rødstjerten kommer til os omkring 1. maj helt fra Afrika. Vi har to slags rødstjert, husrødstjert og rødstjert. Begge har fået navn efter halens røde underside. De overvintre begge i det Nordlige Afrika. Du kan se og høre de to arter herunder.

Husrødstjert er en lille nærmest sodfarvet fugl, som gerne sidder højt til vejrs og lader sin røst høre. Den er som navnet antyder glad for at være nær mennesker og bruger vores bygninger som redeplads. Den findes således i mange industriområder og større byer.

Rødstjert er en lille livlig fugl med hvid pande, sort strubeplet og smuk rødt bryst. Især stemmen er imponerende for så lille en fugl, og gennem mange år virket som vækkeur, idet den har haft sangplads lige uden for soveværelset. Morgenkoncerten starter hver morgen ca 1/2 time før solopgang. Bedre måde at blive vækket på findes næppe når ellers man er A-menneske og kan lide at stå tidligt op så man kan nyde solopgangen i fred og ro.

Rødstjerten bygger rede i hule træer, sprækker i bygninger og klinter. Møns Klint er en sikker lokalitet, hvis du vil stifte bekendtskab med rødstjerten. Den er også nem at få til at yngle i en opsat redekasse af den lidt åbne type, den vil helst kunne se ud når den ligger på æg.

Rødstjært hun med føde til ungerne © HHE

Nu kender du rødstjerten.

Naturblokken

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*