Havørred

Den ekstrem tørre sommer i Østdanmark 2018, samt manglende nedbør langt hen på efteråret har mange steder holdt havørrederne i fjordene.

Først lang hen i december kom vandet og ørredernes ventetid var ovre, et massivt træk op i de små bække i ly af mørket fandt sted, da der endelig kom vand ned fra oven.

Det er utroligt hvad de vandrende fisk kan præstere når de går op i de helt små vandløb ofte med 2/3 af kroppen fri af vandet, gennem rør under veje og stier, væltede træer osv. for til sidst at komme helt op til et sted med frisk rindende vand, grus og stenbund.

Her graver hunnen en fordybning i grusbunden ved at slå kraftigt med halen. Hannen står helt tæt ved hunnen og når hun lægger æggene i fordybningen udspys sæden og næste generation sikres.

Når gydningen er overstået trækker havørrederne tilbage til havet og får først i løbet af foråret, den blanke dragt og konditionen på plads igen.

Fisker du på kysten så sæt nedgængerne nænsomt ud igen, de er alligevel intet værd på middagsbordet. Tag i stedet en enkelt sølvblank ørred med, hvis du løber i en stime af fisk som ikke har været i gydedragt og har sprunget et år over i havet.

Knæk og Bræk

Naturblokken

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*