Havørred

Med det meget våde efterår 2019 startede havørredernes opgang tidligt også i de små bække hvor opgangen ellers tit først sker i december.

Nedenstående lille videoklip er produceret af Naturblokken til Nationalpark Skjoldungernes Land.

https://www.facebook.com/nationalparkskjoldungernesland/videos/536036843616572/

Det er utroligt hvad de vandrende fisk kan præstere når de går op i de helt små vandløb ofte med 2/3 af kroppen fri af vandet, gennem rør under veje og stier, væltede træer osv. for til sidst at komme helt op til et sted med frisk rindende vand, grus og stenbund.

Her graver hunnen en fordybning i grusbunden ved at slå kraftigt med halen. Hannen står helt tæt ved hunnen og når hun lægger æggene i fordybningen udspyr hannen sæden og næste generation sikres.

Når gydningen er overstået i småbækkene trækker havørrederne tilbage til havet og får først i løbet af foråret, den sølvblanke dragt og konditionen på plads igen.

Fisker du på kysten så sæt nedgængerne nænsomt ud igen, de er alligevel intet værd på middagsbordet. Tag i stedet en enkelt sølvblank overspringer (ørred som har sprunget gydningen over) eller en grønlænder ( blankfisk omkring mindstemål som ikke er i gydedragt) hvis du løber i en stime af dem.

Vis hensyn ved gydevandløb havørrederne forstyrres let. Skal du betragte dem skal du altid gå mod strømmen og betragte fiskene bagfra, idet de har en blind vinkel.

Fisker du på kysten så husk fredningssoner omkring å-udløb.

Se også det lille videoklip på instagram på Naturblokkens side, det er optaget her sidst i november 2019

Knæk og Bræk

Naturblokken

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*